Terraform Labs pristao platiti kaznu od 4,47 milijardi dolara SEC-u

Terraform Labs postigao je nagodbu u svojoj tužbi s Komisijom za vrijednosne papire i burze (SEC), pri čemu je ugašena kripto tvrtka pristala platiti kaznu od 4,47 milijardi dolara za svoje prijevarne aktivnosti povezane s terra blockchainom.

U pismu od srijede američkom okružnom sucu Jedu Rakoffu, SEC je zatražio odobrenje svoje predložene konačne presude o pristanku u vezi s Terraformom i njegovim slavnim suosnivačem, Do Kwonom.

– Kako bi riješio ovu tužbu, Terraform pristaje SEC-u pružiti svu olakšicu koju je tražio od suda – navodi se u pismu.

To uključuje 3,6 milijardi dolara otpisa, 466 milijuna dolara kamata na presudu i 420 milijuna dolara građanske kazne, što je gotovo jednako onome što je SEC zatražio u travnju.

Sam Kwon pristao je platiti gotovo sve kazne koje je SEC zatražio, uključujući 204 milijuna dolara novčane pomoći koji će u potpunosti ići u stečajnu masu Terraform Labsa za pomoć oštećenim investitorima.

SEC je optužio Terraform i Kwona za prevaru s vrijednosnim papirima 2023. u vezi s palim terra blockchainom, čiji je nestabilan dizajn rezultirao spektakularnim nestankom vrijednosti od 44 milijarde dolara na njegovim LUNA i UST tokenima.

Početkom travnja porota je proglasila Terraform i Kwona krivima za obmanjivanje investitora i namjernu prevaru.

– Donošenje ove presude osiguralo bi maksimalan povrat sredstava oštećenim ulagačima i zauvijek stavilo Terraform van poslovanja – zaključio je SEC.

Ako bude prihvaćeno, to bi označilo najveću nagodbu u slučaju kripto prevare do sada, nadmašujući čak i Binanceovu nagodbu s Ministarstvom pravosuđa u studenom od 4,3 milijarde dolara.

Ipak, neki su skeptični da Terraform ili Kwon zapravo imaju novca za plaćanje troškova.

– Isplata od 4,47 milijardi dolara je nemoguća, čak i sa tržištem od 40 milijardi dolara. Do i Terraform ne bi trebali držati toliko novca – napisao je izvršni direktor CryptoQuanta Ki Young Ju.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment