Prijedlog zakona o provedbi EU uredbe o tržištima kriptoimovine

Vlada je sa sjednice u petak Hrvatskom saboru uputila konačan prijedlog zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine, kojoj je cilj zaštita ulagatelja, uspostavljanje regulatornog okvira, kao i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem takvih usluga.

Tzv. uredba MiCA za cilj ima uspostavljanje sveobuhvatnog regulatornog okvira, a kako je istaknula državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić, to predstavlja veliko poboljšanje u usporedbi sa dosadašnjom situacijom, s obzirom da su samo pojedina nacionalna zakonodavstva država članica EU-a uređivala ovo područje.

Ista je situacija bila u Republici Hrvatskoj u kojoj se na poslovanje s kriptoimovinom primjenjuje samo Zakon o obveznim odnosima i odredbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, napomenula je.

Predmetnim zakonom se osiguravaju pretpostavke za provedbu odredbi uredbe MiCA i prvi put se određuju nadležna tijela koja će biti odgovorna za provedbu i nadzor nad provedbom uredbe. U Hrvatskoj će to biti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazala je državna tajnica.

Nacrtom prijedloga zakona dodatno su definirane i vrste izdavatelja, propisani su uvjeti za izdavanje odobrenja za rad, pravila poslovnog ponašanja pružatelja usluga, kao i sankcije za kršenje odredbi uredbe MiCA.

– Primjenom ove uredbe i zakonskog prijedloga kojeg upućujemo u daljnji postupak, u velikoj mjeri smatramo da će se pridonijeti zaštiti potrošača, ulagatelja i integriteta tržišta s obzirom na rizike povezane s kriptoimovinom, što će značajno doprinijeti ukupnoj financijskoj stabilnosti – zaključila je Rogić Lugarić.

Piše: lidermedia.hr



Add a comment