Što je novac? Što je Bitcoin?

Kako bi razumjeli bitcoin moramo razumjeti što je zapravo novac.

Da bismo razumjeli Bitcoin, moramo razumjeti što je novac. Kako financijski stručnjaci dolaze do potpuno različitih zaključaka o bitcoinu i njegovoj ulozi? Odgovor leži u nerazumijevanju što je novac.

Nedavno je popularni “financijski savjetnik” s Twitter-a (#FinTwit) na financijskom TV kanalu Real Vision rekao da je “bitcoin prilično užasan oblik novca”. Istog dana, Fidelity Digital Assets objavio je izvješće pod nazivom “Bitcoin First: Zašto investitori trebaju razmotriti bitcoin odvojeno od druge digitalne imovine”, tvrdeći da se “Bitcoin najbolje razumije kao monetarno dobro. Bitcoin će vjerojatno biti primarno monetarno dobro, a druga digitalna imovina vjerojatno neće zamijeniti bitcoin u ovoj ulozi.” Kako financijski stručnjaci mogu doći do ovih potpuno različitih zaključaka? Odgovor leži u nerazumijevanju što je zapravo novac.

Što je zapravo novac?

Što je novac? Ne postoji točan ili pogrešan odgovor, a financijski savjetnici rijetko sami postavljaju ovo pitanje. Ključ za razumijevanje bitcoina je učenje monetarne povijesti i stjecanje znanja o digitalnim mrežama.

Kroz povijest smo se kretali od fizičkih primitivnih dobara, kao što su školjke, do metala poput zlata i srebra, pa do papirnatih novčanica potkrijepljenih fizičkim metalima.. “Što je novac bolji u održavanju svoje vrijednosti, to više potiče ljude na odgađanje potrošnje te umjesto da troše, ljudi novac čuvaju za budućnosti, što dovodi do akumulacije kapitala i poboljšanja životnog standarda”, napisao je ekonomist Saifedean Ammous u svojoj knjizi “The Bitcoin Standard.”

Svi od rođenja poznajemo samo fizički, papirnati novac, tako da nije lako razumjeti bilo što drugo. Novac je ono što primamo za ekonomsku proizvodnju koju pružamo društvu. Umjesto vage za vaganje plemenitih metala, imamo vagu u kojoj su kune/euri naša obračunska jedinica i naše mjerilo koliko nešto košta. Novac nam omogućuje da se specijaliziramo i postanemo stručnjaci te platimo stručnost drugih. Novac osigurava trgovinu. Mi, našim radom, vlastitu energiju pretvaramo u novac, zatim tim novcem plaćamo tuđu energiju, koju netko drugi troši kako bi nama pružio uslugu ili stvorio proizvod.

Pet kritičnih osobina novca

Novac se ne mora povećavati u količini da bi bio učinkovit; treba imati pet kritičnih osobina – djeljivost, oskudnost, prenosivost, prepoznatljivost i trajnost. Zlato je tisućama godina bilo novac, a unca zlata u rimsko doba kupovala je tuniku po mjeri, 1970-ih priređeno odijelo, a danas široku lepezu finih odijela po mjeri. Zlato, iako postoji oskudica, posjeduje trajnost i prepoznatljivost, ali ne uspijeva biti djeljivo i prenosivo. Papirnati novac riješio je problem zlata kao valute i omogućili širenje globalne trgovine.

Papirnati novac izvanredan je u rješavanju pitanja djeljivosti, prenosivosti i prepoznatljivosti. Problemi leže u oskudici i trajnosti. Bitcoin ima svih pet svojstava novca, ali, kao i svaki novac koji postoji, potražnja mora biti prisutna. NYDIG je nedavno podijelio da je Bitcoin obradio plaćanja u vrijednosti od 3,0 bilijuna dolara u 2021. godini, premašujući volumen transakcija American Expressa (1,28 bilijuna dolara) i Discovera (504 milijarde dolara).

Kako bitcoin funkcionira kao novac?

Faze monetizacije za bilo koji predmet tijekom povijesti pratile su sličan ciklus: predmet je kolekcionarski, skladište vrijednosti, sredstvo razmjene i obračunska jedinica. Do papirnatog novca dio onoga što je nečemu davalo vrijednost bila je poteškoća u dobivanju ili vrijeme za stvaranje.

Bitcoin rješava ovaj problem davanja vrijednosti svojim procesom rudarenja, koji se naziva proof-of-work, i prilagodbom poteškoće, što omogućuje rudarskoj mreži da prilagodi računsku snagu potrebnu za rješavanje sljedećeg bloka. Cilj prilagodbe težine je osigurati da raspored opskrbe ostane vrlo predvidljiv, a to je novi blok svakih 10 minuta. To je učinkovito, ali jednostavno rješenje za vrlo kompliciran računalni problem za distribuirane konsenzusne mreže.

Rudanje Bitcoina je skupo i dugotrajno, ali je provjera transakcija od strane čvorova na mreži koja se nalazi diljem svijeta jednostavna i gotovo besplatna. Najznačajnija prednost Bitcoina je konačna nagodba u digitalnom svijetu u rekordnom vremenu, korištenjem glavnog lanca ili Lighting mreže, ovisno o potrebama uključenih strana.

Budućnost novca

Novac je ono što pojedincima i tvrtkama omogućuje funkcioniranje i napredak. Novac koji ima svih pet ključnih osobina – djeljivost, oskudnost, prenosivost, prepoznatljivost i trajnost – pomaže u poboljšanju trgovine i gospodarstva, budući da svi akteri koriste istu jedinicu mjere. Zamislite na trenutak da igramo Monopoly, a ja sam bankar – i u svakom kolu, umjesto da se pridržavam pravila utvrđenih na početku igre, uvodim novo podešavanje ili promjenu. Kako planirate svoj red? Kako planirate bacanje kockica nakon mene?

Novac nije ništa drugačiji, jer pojedinci i tvrtke donose ove odluke podsvjesno. A kada svi koristimo isto ravnalo za mjerenje dobara i usluga, to otključava produktivnije društvo i gospodarstvo. Bitcoin kao novac daje tu mogućnost – omogućuje štednji, a ne kredit, da bude ono na čemu obitelji rade, brza i jeftina plaćanja i struktura poticaja za nagrađivanje stvaranja vrijednosti. Proizvodnjom vrijednosti i životom u okviru svojih mogućnosti, vaša se kupovna moć može povećati jednostavnom štednjom – a ne smanjiti kao danas.

Bitcoin je imovina od gotovo 1 bilijun dolara. Kakav bi mogao biti svijet koji koristi bitcoin kao novac?