Tehnička analiza

TA ili Tehnička analiza – Tržišni podaci pokreću analizu kripto valuta i vi trgujete ili investirate na temelju trendova i obrazaca koji proizlaze iz toga.
Budući da Tehnička analiza ovisi o tržištu i njegovim sudionicima, postoje određene pretpostavke koje biste morali napraviti dok trgujete kripto imovinom na temeljenu na TA. Kada naivni ulagač otvori grafikon trgovanja, osjeća se preopterećeno gledajući nekoliko nasumičnih kretanja cijena. Zelene (plave) i crvene linije ili svijeće sada su njihove noćne more. No, stručnjaci za Tehničke analize pretpostavljaju da su, bez obzira na vremenski okvir, kretanje cijena uvijek dio trenda. Nakon što je trend formuliran, cijene se kreću u istom smjeru. Bilo da se radi o dionicama ili kriptovaluti, Tehnička analiza (TA) jedan je od popularnih načina za procjenu i predviđanje cijene imovine u bliskoj budućnosti. Pomaže u razvoju perspektive o tržišnim uvjetima koji će utjecati na imovinu, što ga čini ključnim alatom za trgovce i/ili investitore.

Prije nego što krenemo dalje, apsolutno je potrebno postaviti očekivanja o tome što TA može ili ne može ponuditi kada se primjenjuje na kripto imovinu. Prije svega, TA se obično koristi za identifikaciju kratkoročnih trgovina (obično dva tjedna do jednog mjeseca). Ne koristi se za utvrđivanje mogućnosti za dugoročna ulaganja. Međutim, TA se može koristiti za identificiranje ulaznih i izlaznih pozicija (cijene po kojima kupujete i prodajete) za bilo koju vrstu ulaganja.

Drugo, uvijek postoji rizik povezan s trgovinom. Trgovačka analiza je alat za navođenje i nije ukorijenjen. Pod nekim vanjskim utjecajima strategije bi mogle imati negativan učinak. Stoga je uvijek važno imati strategiju za smanjenje gubitaka i ne čekati oporavak cijene kripto imovine – ako ste redoviti trgovac. To vrijedi i za iskusne trgovce.

Treće, vjerojatnije je da će povrati za kratkoročnu trgovinu biti umjereni. Stoga, očekivanje velikih prinosa u kratkom vremenskom razdoblju može rezultirati razočaranjem i još gore, katastrofalnom trgovinom. Da rezimiramo, TA je najbolje koristiti za pristojne povrate na kratkoročnoj osnovi.

TA, baš kao i svaki drugi analitički okvir, funkcionira na temelju nekoliko pretpostavki. Prvo, tržišta popuste na sve. To znači da se sve informacije koje su tamo dostupne već se odražavaju u najnovijoj cijeni kripto imovine. TA uzima u obzir samo povijesne podatke o cijeni imovine i ono što nam ti podaci mogu reći o njegovom budućem kretanju cijene. Drugo, cijena imovine tijekom vremena vjerojatno će pratiti trend tijekom vremena. Odnosno, ako se cijene kripto valuta u određenom vremenskom razdoblju (dužim intervalima) bilježe i analiziraju, vjerojatno će se pojaviti trend ili obrazac.