Što se može kupiti Bitcoinom?

Pitate se što možete kupiti bitcoinom? U nekom trenutku poželjet ćete potrošiti svoj bitcoin. Ali gdje ga možete zamijeniti za robu i/ili uslugu?

Kada govorimo o kupnji stvari bitcoinom, mnogi si dočaravaju sliku crnog tržišta ispunjenog sumnjivim poslovima, neslužbenim prodajama i ilegalnim proizvodima ili milijarderima u potrazi za luksuznim jahtama i privatnim avionima. U stvarnosti, popis robe koja je trenutno dostupna za kupnju bitcoinom je dosta dugačak.

S obzirom da više od jedne trećine malih poduzeća sada prihvaća kriptovalutu kao oblik plaćanja samo u Sjedinjenim Državama, popis proizvoda i usluga koje možete kupiti s “digitalnim zlatom” nastavlja rasti iz dana u dan.

Od velikih korporacija kao što su Microsoft i AT&T do malih mjesta kao što je trovina lokalnog farmera, prednosti bitcoina kao načina plaćanja – jednostavnost prekograničnih transakcija, anonimnost i nepovratne transakcije – pozdravile su tvrtke u mnogim industrijama.

Nekoliko uobičajenih predmeta koji se mogu kupiti s bitcoinom.

Automobili

Dok je Tesla dospio na naslovnice u svibnju 2021. kada je osnivač tvrtke Elon Musk najavio da više neće prihvaćati bitcoin kao način plaćanja, tržište rabljenih automobila i dalje je prijateljski nastrojeno za bitcoine i to već duže vrijeme.

BitCars je jedan primjer online zastupništva koji prodaje luksuzna vozila svih vrsta, uključujući i Tesla-e, s cijenama u BTC-u (kratica za bitcoin). Ako se osjetite potrebu za brzinom, možete kupiti Lamborghini Huracan s BitCars stranice za 12.432 BTC. Idete na putovanje? Za 38,68394 BTC možete biti vlasnik Vario Perfect 1000 kamp kućice.

Za kupce koji traže nešto manje egzotično, tvrtka AutoCoinCars obiluje skromnijim ponudama. Iako je AutoCoinCars isključivo dostupan za Američko tržište pitanje je trenutka kada će se slična tvrtka pojaviti u Europi.

Nekretnine

Kupnja nekretnina s bitcoinom i drugim kriptovalutama postala je uobičajena pojava od prve prodane nekretnine u bitcoinima 2017. U lipnju je penthouse u Miamiju prodan za 22,5 milijuna dolara u kriptovalutama, što je najveća prodaja ikada plaćena virtualnom valutom . Brojni globalni trgovci nekretninama sada nude mogućnost kupnje bitcoinima, kao što su npr. Bithome, Caliber i partneri, Mercado Libre.

U Sjedinjenim Državama, popularni pružatelj usluga dijeljenja ureda i tvrtka za nekretnine WeWork sada prihvaća bitcoin kao način plaćanja putem BitPaya. Kripto mjenjačnica Coinbase je bila prvi kupac koji je iskoristio ovu ponudu.

Sportski događaji

Iako kupnja ulaznica za utakmice bitcoinom još nije uobičajena na svim stadionima diljem SAD-a, određene su franšize utrle put za njegovo usvajanje. Dallas Mavericks, u vlasništvu blockchain investitora i poduzetnika Marka Cubana, u suradnji s BitPayom prihvaćaju bitcoin i druge oblike kriptovalute. Čak nude snižene stope na robu koju plaćate bitcoinom.

Prije početka njihove trenutne sezone, Major League Baseball’s Oakland A’s najavili su da će prodavati sezonske ulaznice za luksuzne apartmane po cijeni od 1 BTC ili njezinu protuvrijednost u papirnatoj valuti. Poput Mavericksa, također su omogućili kupnju ulaznica i robe s bitcoinima i drugim kriptovalutama.

Tehnologija se usvaja za više od samo sportskih događaja. Bitcoin se također može koristiti za kupnju ulaznica za koncerte i druge događaje koji se održavaju u arenama.

I Hrvatski je HNS izdao Loyalti kripto token “VATRENI” te se očekuje da ćemo, nakon njegove implementacije, njime moći plaćati ulaznice, navijačke rekvizite itd.

Umjetnine

Visokoprofilne aukcijske kuće počele su prihvaćati kriptovalute kao način plaćanja nakon buma NFT-a. Čuvena aukcijska kuća Phillips u Hong Kongu nedavno je objavila Banksyjev komad u vrijednosti između 2,82 milijuna i 4,1 milijun dolara za kupnju u bitcoinima i etheru. Popis galerija koje prihvaćaju bitcoin kao način plaćanja u Sjedinjenim Državama i svijetu nastavlja se širiti, a trenutno je koncentriran na istočnu i zapadnu obalu SAD-a.

Maecenas.com vam omogućuje kupnju djelomičnih udjela u poznatim umjetničkim djelima koristeći bitcoin. U 2019. prodano je 31,5% udjela u slici Andyja Warhola, 14 malih električnih stolica, za 1,7 milijuna dolara.

Putovanja

Kako se turistička industrija ponovno otvara, bitcoin se može koristiti za rezerviranje letova i hotela diljem svijeta. CheapAir i Travala su u partnerstvu s Booking.com-om i Expedijom kako bi korisnicima omogućili kupnju pomoću bitcoina i drugih kriptovaluta.

Tjedan dana u hotelu Beverly Hills u Los Angelesu može se kupiti za 0,33 BTC ili 14.188 dolara.

Neki hoteli čak dopuštaju korisnicima da rezerviraju boravak bitcoinom izravno koristeći BitPay, minus je taj što većina i dalje zahtijeva korištenje treće strane za potpuno plaćanje u bitcoinima, što može dovesti do dodatnih troškova.

Privatni zrakoplovi

Putnici dubljeg džepa koji su svjesni vrijednosti kriptovaluta sada mogu letjeti privatno zahvaljujući tvrtkama kao što su BitLux i flyExclusive, koje su nedavno počele prihvaćati bitcoin kod kupnje privatnih zrakoplova. Let od Pariza do Hong Konga košta nešto manje od 100.000 dolara.

Web usluge

Logično je da će web usluge rano prihvatiti digitalne valute. Možete kupiti virtualnu privatnu mrežu u bitcoinima putem raznih tvrtki. Neki od najpopularnijih su ProtonVPN, Cyberghost i NordVPN.

Pohrana u “oblaku” također je široko dostupna za kupnju pomoću bitcoina od tvrtki kao što su MEGA i Sync.

Ako želite kupiti web hosting, na kojem će se nalaziti vaša web stranica, koristeći bitcoin, postoje pružatelji usluga poput Coin.host ili Server Room. Cijena im je od 121,5 USD mjesečno, ili 0,000023 BTC.

Donacije i pomaganje potrebitima

Brojne dobrotvorne organizacije počele su prihvaćati bitcoin kao oblik donacije. To uključuje popularne neprofitne organizacije kao što su Američki Crveni križ, Američko društvo za borbu protiv raka i UNICEF, kao i manje organizacije kao što su The Water Project, Save the Children i Run 2 Rescue.

Organizacija Charityvest također vam omogućuje da donirate bilo kojoj dobrotvornoj organizaciji koristeći bitcoin, čak i ako ne prihvaća izravno kriptovalute. U 2020., 8,1 milijun dolara donirano je fondovima Charityvest Funds, podupirući više od 2.100 dobrotvornih organizacija.

Očekujemo da će se primjena i prihvaćanje kriptovaluta jako brzo širiti svijetom i već u skorom vremenu možemo očekivati sve više korisnika kriptovaluta i u Hrvatskoj.