Što je Ethereum?

Ethereum je platforma koju pokreće blockchain tehnologija koja je najpoznatija po svojoj izvornoj kriptovaluti, nazvanoj ether, ili ETH. Distribucijska priroda blockchain tehnologije ono je što ovu platformu čini sigurnom, a ta sigurnost omogućuje ETH-u da prikupi vrijednost.

Platforma Ethereum podržava ether uz mrežu decentraliziranih aplikacija, inače poznatih kao dApps. Pametni ugovori, koji su nastali na platformi, središnja su komponenta funkcioniranja platforme. Mnoge decentralizirane financije tzv. DeFi i druge aplikacije koriste pametne ugovore u kombinaciji s blockchain tehnologijom. Kao kriptovaluta, Ethereum je drugi po tržišnoj vrijednosti nakon Bitcoina.

KLJUČNE ČINJENICE:

  • Ethereum je platforma temeljena na blockchainu koja je najpoznatija po svojoj kriptovaluti ETH.
  • Blockchain tehnologija koja pokreće Ethereum omogućuje javno kreiranje i održavanje sigurnih digitalnih knjiga.
  • Bitcoin i Ethereum imaju mnogo sličnosti, ali različite dugoročne vizije i ograničenja.
  • Ethereum prelazi na operativni protokol koji nudi poticaje za obradu transakcija onima koji posjeduju najveće količine ETH.

Kako funkcionira Ethereum?

Ethereum, kao i druge kriptovalute, koristi blockchain tehnologiju. Zamislite vrlo dug lanac povezanih blokova, sa svim informacijama o svakom bloku poznatim svakom članu blockchain mreže. Sa svakim članom mreže koji ima isto znanje o blockchainu, koji funkcionira kao elektronička knjiga, može se stvoriti i održavati distribuirani konsenzus o statusu blockchaina. Blockchain tehnologija stvara distribuirani konsenzus o stanju mreže. Novi blokovi se dodaju u vrlo dug blockchain za obradu transakcija i kovanje novih ether kovanica ili za izvršavanje pametnih ugovora za dApps.

Mreža svoju sigurnost crpi iz decentralizirane prirode blockchain tehnologije. Ogromna mreža računala u cijelom svijetu održava blockchain mrežu, a mreža zahtijeva distribuirani konsenzus – većinski dogovor – za bilo kakve promjene koje se mogu napraviti na blockchainu. Pojedinac ili grupa sudionika mreže trebali bi steći većinsku kontrolu nad računskom snagom platforme – zadatak koji bi bio ogroman, ako ne i nemoguć – kako bi uspješno manipulirali blockchainom.

Ethereum platforma može podržati mnogo više aplikacija nego ETH i druge kriptovalute. Korisnici mreže mogu kreirati, objavljivati, unovčavati i koristiti različite aplikacije na platformi, a mogu koristiti ETH ili drugu kriptovalutu kao način plaćanja.

Kratka povijest Ethereuma

Vitalik Buterin, koji je zaslužan za osmišljavanje originalnog koncepta Ethereuma, objavio je bijelu knjigu za uvođenje Ethereuma 2013. godine. Platformu su 2015. godine pokrenuli Buterin i Joe Lubin, osnivač blockchain softverske tvrtke ConsenSys. Onivači Ethereuma bili su prvi koji su razmjeli puni potencijal blockchain tehnologije, osim sigurnog trgovanja virtualnom valutom.

Jedan značajan događaj u povijesti Ethereuma je hard fork, ili split, Ethereuma i Ethereum Classica. Godine 2016. grupa sudionika mreže stekla je većinsku kontrolu nad blockchainom kako bi ukrala više od 50 milijuna dolara etera, koji je prikupljen za projekt pod nazivom The DAO. Uspjeh racije pripisan je uključivanju treće strane za razvoj novog projekta. Dok je većina zajednice odlučila poništiti krađu tako što je poništila postojeći blockchain i odobrila blockchain s revidiranom poviješću, dio zajednice odlučio je zadržati izvornu verziju blockchaina. Ta nepromijenjena verzija trajno se podijelila kako bi postala kriptovaluta ETC.

Od lansiranja Ethereuma, eter je kao kriptovaluta porastao i postao druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti. Nadmašuje ga samo Bitcoin.

Ethereum protiv Bitcoina

Ethereum se često uspoređuje s Bitcoinom. Iako dvije kriptovalute imaju mnogo sličnosti, potencijalni ulagači trebali bi obratiti pozornost na neke važne razlike.

Ethereum je opisan kao “svjetski programibilni blockchain”, pozicionirajući se kao elektronička, programabilna mreža s mnogim aplikacijama. Bitcoin blockchain, naprotiv, stvoren je samo da podržava bitcoin kriptovalutu. Platforma Ethereum osnovana je sa širokim ambicijama da iskoristi blockchain tehnologiju za mnoge različite aplikacije. Bitcoin je dizajniran striktno kao kriptovaluta.

Maksimalni broj bitcoina koji mogu ući u optjecaj je 21 milijun. Količina ETH-a koji se može stvoriti je neograničena, iako vrijeme koje je potrebno za obradu bloka ETH-a ograničava koliko se etera može iskovati svake godine. Broj ETH kovanica u optjecaju bila je više od 118 milijuna na kraju 2021. godine.

Jedna od glavnih razlika koja utječe na ulagače je način na koji mreže Ethereum i Bitcoin tretiraju naknade za obradu transakcija. Ove naknade, poznate kao “plin” (eng. gas) na Ethereum mreži, plaćaju sudionici transakcija. Naknade povezane s Bitcoin transakcijama apsorbira šira Bitcoin mreža.

Značajan način na koji su Ethereum i Bitcoin slični je to što obje blockchain mreže troše ogromne količine energije. Svaki od ovih blockchaina funkcionira pomoću protokola proof of work, što je metodologija koja zahtijeva veliku računsku snagu za provjeru valjanosti transakcija i stvaranje nove valute. Ethereum postupno prelazi na drugačiji operativni protokol poznat kao proof of stake, koji koristi mnogo manje energije.

Budućnost

Ethereumov prijelaz na protokol proof of stake, koji korisnicima omogućuje provjeru valjanosti transakcija i izradu novog ETH-a na temelju svojih ether fondova, dio je velike nadogradnje platforme poznat kao Eth2. Nadogradnja također dodaje kapacitet mreži kako bi podržala njezin rast, što pomaže u rješavanju kroničnih problema zagušenja mreže koji su povećali naknade za “plin”.

Usvajanje Ethereuma se nastavlja, uključujući poduzeća visokog profila. Godine 2020. proizvođač čipova Advanced Micro Devices (AMD) najavio je zajedničko ulaganje s ConsenSysom za stvaranje mreže podatkovnih centara izgrađenih na ovoj platformi. Od 2015. godine Microsoft ima partnerstvo s ConsenSysom kako bi razvio Ethereum Blockchain kao uslugu (EBaaS) tehnologije na Microsoftovoj Azure platformi u oblaku (eng. cloud).

Kako mogu kupiti Ethereum?

Ulagači mogu koristiti jednu od mnogih platformi za razmjenu kriptovaluta za kupnju i prodaju etera. Ethereum podržavaju namjenske kripto burze, uključujući Coinbase, Kraken, Gemini i Binance, te brokerske kuće kao što je Robinhood.

Kako Ethereum zarađuje?

Ethereum nije centralizirana organizacija koja zarađuje. Rudari i validatori koji sudjeluju u radu mreže, obično rudarenjem, zarađuju ETH nagrade za svoje doprinose.

Je li Ethereum kriptovaluta?

Platforma ima izvornu kriptovalutu, poznatu kao eter ili ETH. Sam Ethereum je platforma blockchain tehnologije koja podržava širok raspon decentraliziranih aplikacija (dApps), uključujući kriptovalute. ETH novčić se obično naziva ethereum, iako ostaje razlika da je Ethereum platforma koja pokreće blockchain, a ether je njegova kriptovaluta.

* Ulaganje u kriptovalute vrlo je rizično i špekulativno, a ovaj članak nije preporuka portala kripto.com.hr ili autora za ulaganje u kriptovalute ili ICO. Budući da je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve financijske odluke uvijek se treba konzultirati s kvalificiranim stručnjakom. Portal Kripto.com.hr ne daje nikakve izjave niti jamstva u pogledu točnosti ili pravodobnosti ovdje sadržanih informacija.