Bitcoin i ethereum pali nakon nagovještaja Feda o daljnjem povećanju kamatnih stopa

Bitcoin je skliznuo ispod 29 tisuća dolara u četvrtak ujutro zajedno s dionicama nakon što je američki Fed predložio zadržavanje svog ‘hawkish‘ stava u zapisniku sa jučerašnjeg FOMC sastanka. Tijekom noći je najpopularnija kriptovaluta pala za dva posto te se njome sada trguje po cijeni od 28.549 dolara.

Pad je povukao šire kripto tržište pa je ukupna tržišna kapitalizacija preko noći pala 1,7 posto što je oko 20 milijardi dolara, prenosi CoinGeck. Ethereum se također bori pa sada trguje po 1.795 dolara nakon što je pao 1,5 posto u posljednja 24 sata 

Na tržištu dionica, S&P 500 indeks nastavio je pad u odnosu na utorak, spustivši se 0,76 posto. Dolarov je indeks (DXY) prema drugim najznačajnijim valutama ojačao ovaj tjedan 0,54 posto u odnosu na Fedova očekivanja o kamatnim stopama, dosegnuvši jučer najvišu razinu u mjesec dana.

Borba protiv inflacije daleko od kraja

Tijekom sastanka o kamatnim stopama prošlog mjeseca, Fed je povećao referentnu kamatnu stopu na najvišu razinu u 22 godine, čime je kamatna stopa porasla na 5,25 do 5,50 posto.

Mnogi su očekivali da će povećanje kamatnih stopa biti jedno od posljednjih nakon serije agresivnog povećanja s nula posto u ožujku 2022. u pokušaju da stavi pod kontrolu neobuzdanu inflaciju. Povećanje kamatnih stopa središnje banke jedan je od najznačajnijih čimbenika koji ograničavaju rast rizične imovine poput dionica i kriptovaluta.

Veći troškovi zaduživanja guše rast i širenje te privlače ulagače na sigurnije oklade poput državnih obveznica. To je također jedan od ključnih alata koje Fed ima u svom arsenalu za hlađenje rastućih potrošačkih troškova. Međutim, posljednji zapisnici sa sastanka pokazuju da je Fedov odbor za donošenje odluka i dalje vrlo pozoran na inflacijske rizike.

U dokumentu se također navodi kako su izgledi za sektor rada pozitivni, sa ‘snažnim‘ povećanjem broja radnih mjesta i niskom stopom nezaposlenosti. Očekivanja tržišta o povećanju kamatnih stopa povećala su se nakon objavljivanja zapisnika.

CME-ov alat FEDWatch pokazuje da su trgovci povećali očekivanja povećanja stope s 10 na 13,5 posto nakon objavljivanja.

U priopćenju za javnost dodaje se da bi Fed mogao razmotriti donošenje politike koja bi mogla biti prikladna za vraćanje inflacije na dva posto tijekom vremena.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment