Bloomberg Intelligence vjeruje da bi spot bitcoin ETF mogao biti odobren ovaj tjedan u SAD-u

Prema Bloomberg Intelligenceu, iščekivano pokretanje bitcoin spot ETF-a u SAD-u moglo bi se dogoditi neposredno prije Praznika rada (4. rujna).

Entitet je priopćio kako se očekuje da će Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) odgovoriti na zahtjeve BlackRocka, Bitwisea, WisdomTreea, VanEcka i Invesca u sljedećim danima. Agencija ima mogućnost odobriti, odbiti ili odgoditi zahtjeve.

Više jasnoće prije kraja tjedna

Bloomberg Intelligence izvijestio je kako će Bitwiseova prijava biti prva koju će SEC uzeti u obzir, a priopćenje se očekuje u petak (1. rujna). Odluka o ostala četiri zahtjeva, koju su predstavili BlackRock, Invesco, WisdomTree i VanEck, trebala bi biti donesena u subotu (2. rujna).

Stajalište SEC-a do sada je bilo prilično obeshrabrujuće za tvrtke koje su voljne uvesti takav financijski proizvod u Ameriku. Odbacio je ambicije Grayscalea da pretvori svoj Bitcoin Trust (GBTC) u ETF prošle godine i odgodio odluku o zajedničkim naporima ARK Investment Managementa i 21Sharesa.  

Jedna osoba koja je pesimistična da će nadzorno tijelo odgoditi dugo očekivani proizvod ovog tjedna je Roxanna Islam, pomoćnica direktora istraživanja i voditeljica sektorskih i industrijskih istraživanja u VettaFi-u.

– Možemo očekivati nove odgode SEC-a, posebice nakon što su već ranije ovog mjeseca odgodili svoju odluku o ARK-ovom spot bitcoin ETF-u – rekla je Islam.

Iako se u posljednjih nekoliko godina komisijino zeleno svjetlo za takav proizvod činilo kao privid, činilo se da su se izgledi promijenili kada je BlackRock uskočio u utrku.

Uključenost financijskog diva, kojem je SEC u prošlosti odbacio samo jedan od svojih 576 ETF-ova, unijela je optimizam u kripto prostor, što je mnoge potaknulo da vjeruju da će spot bitcoin ETF konačno ugledati svjetlo dana u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Zašto bi BlackRockov zahtjev mogao biti uspješan?

Mnogo je drugih razloga zbog kojih bi podnošenje BlackRocka moglo dobiti SEC-ovo odobrenje. Popularni korisnik X-a (Twitter) pod imenom ‘Seth‘ objavio je neke bitne točke koje bi mogle igrati ulogu.

Prvo je podsjetio da američka vlada i Federalne rezerve imaju veliko povjerenje u BlackRock, tražeći od upravitelja imovine da sastavi plan spašavanja tijekom financijske krize 2008. godine.

Drugi čimbenik je promjena mišljenja izvršnog direktora tvrtke, Larrya Finka, koji je bitcoin nazvao ‘indeksom pranja novca‘ 2017. godine, ali je nedavno uskladio svoj stav s onima koji podržavaju imovinu.

Seth je istaknuo kako BlackRock već ima iskustva na tom području, prethodno pokrenuvši bitcoin privatni ETF za institucionalne ulagače.

Činjenica da bitcoin ETF postoji u drugim regijama kao što su Kanada i pohod zahtjeva koji dolaze od drugih upravitelja imovinom, uključujući Vanguard i Fidelity, također su čimbenici koje vrijedi promatrati, zaključio je Seth.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment