SpaceX navodno prodao bitcoin u vrijednosti od 373 milijuna dolara

Zrakoplovna tehnološka tvrtka SpaceX navodno je prošle i godinu prije zapisala vrijednost bitcoina u svom vlasništvu za ukupno 373 milijuna dolara. Danas je možda prodala sve svoje udjele.

Prema izvješću od 17. kolovoza u Wall Street Journalu, SpaceX je zabilježio 373 milijuna dolara vrijedne bitcoin udjele u svojoj bilanci 2021. i 2022. godine i navodno je prodao kriptovalutu.

Nije potvrđeno je li prodana cijela zaliha od 373 milijuna dolara.

– SpaceX je prošle i 2021. godine zapisao vrijednost bitcoina koji posjeduje za ukupno 373 milijuna dolara i prodao kriptovalutu – izvijestio je WSJ.

Novinska kuća navodno je pregledala dokumente o financijama tvrtke koji pokazuju otprilike 5,2 milijarde dolara ukupnih troškova za 2022. godinu, te 5,4 milijarde dolara u 2021. i 2022. godini za stjecanje imovine i opreme uz troškove istraživanja i razvoja.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk javno je 2021. objavio da je tvrtka stekla određenu količinu bitcoina. To je uslijedilo nakon podneska američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC) koji pokazuje da je Tesla, još jedna tvrtka čiji je suosnivač Musk, planirala kupiti kripto imovinu u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Najava je vjerojatno pridonijela tome da bitcoin dosegne tada najvišu cijenu od više od 43.000 dolara.

Prema Teslinom korporativnom izvješću u drugom tromjesečju 2023., tvrtka je zadržala bitcoin u vrijednosti od samo 184 milijuna dolara. Iz Tesla su izvijestili da su likvidirali više od 30.000 bitcoina u drugom tromjesečju 2022. za 936 milijuna dolara, otprilike 75 posto svojih izvornih 1,5 milijardi dolara.

Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, često je na društvenim mrežama komentirao određene kriptovalute, uključujući dogecoin i bitcoin, čak je nakratko promijenio Twitterov logotip tada plave ptice u doge. Otkako je u listopadu 2022. kupio Twitter vrijedan 44 milijarde dolara, kasnije preimenovan u X, sugerirao je da bi platforma mogla ponuditi ‘cijeli financijski svijet‘, uključujući bankarske i platne usluge.

Vrijeme prijavljene prodaje bitcoina SpaceX-a nije jasno, ali kripto tržište doživjelo je značajan pad 2022. godine usred kolapsa velikih tvrtki, uključujući Terraform Labs. Mnoge tehnološke tvrtke i financijske institucije i dalje drže bitcoin i druge kriptovalute.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment