Stablecoini u 2022. godini namirili istu vrijednost kao i Visa

Unatoč masovnom odljevu kapitala s kripto tržišta u cjelini, usvajanje stablecoina nastavilo je rasti prošle godine, navodi se u novom izvješću europskog upravitelja hedge fondova Brevan Howard.

Analitičari su otkrili da je tržište stablecoina namirilo vrijednost od preko 11 bilijuna dolara u 2022. godini i da je preko 25 milijuna blockchain adresa držalo preko 1 dolar u stablecoinima.

Usvajanje stablecoina u brojkama

U izvješću fonda, čiji su suautori suvoditelj Peter Johnson i kvant analitičar Sai Nimmagadda, analizirana je ‘ne-špekulativna upotreba stablecoina‘ u nizu layer 1 i layer 2 blockchaina.

Blockchaini koji su bili uključeni u izvješće su: ethereum, tron, binance smart chain (BSC), polygon, optimism, arbitrum, fantom i avalanche. Analizirani stablecoini uključivali su USDT, USDC, BUSD i TUSD, svi su potkrijepljeni bankovnim depozitima, američkim obveznicama i drugim visoko likvidnim novčanim ekvivalentima.

– Velika većina ne-špekulativnih aktivnosti koristi stablecoine koje podupire fiat – navodi se u izvješću.

Korištenje takvih tokena, napominje se, odvojilo se od volumena na kripto mjenjačnicama. Od prosinca 2021. volumen stablecoina pao je samo 11 posto, a tjedne transakcije stablecoinima porasle su za 25 posto, dok je volumen na centraliziranim (CEX) i decentraliziranim (DEX) mjenjačnicama pao za 64, odnosno 60 posto.

Ukupna vrijednost namirena stablecoinima prošle godine približila se vrijednosti diva kartičnog plaćanja Vise od 11,6 bilijuna dolara i značajno nadmašila PayPal koji je obradio ‘sitnih‘ 1,4 bilijuna dolara. PayPal je sada lansirao vlastiti stablecoin, PYUSD, koji nastoji popularizirati za jeftina plaćanja trgovaca širom svijeta.

U izvješću se tvrdi da većina korisnika stablecoina vjerojatno pripada skupini malih ulagača, s obzirom na to da 75 posto tjednih aktivnih adresa obavlja transakcije manje od 1000 dolara tjedno. Više od dvije trećine stablecoina drži se izvan mjenjačnica i pametnih ugovora.

Iako se otprilike 50 posto volumena stablecoina namiruje samo na ethereumu, blockchain čini samo 3 posto ukupnih transakcija. U usporedbi s drugim mrežama, poznato je da ethereum sadrži veće naknade za transakcije koje manje transakcije čine neizvedivima.

Usporedbe radi, tron i BSC čine 75 posto transakcija stablecoinima i 41 posto volumena.

Tether ostaje kralj

Za više od polovice ukupnog volumena stablecoina još uvijek je zaslužan Tetherov USDT. Token ne čini samo 69 posto ukupne ponude stablecoina, već i 80 posto tjednih aktivnih adresa i 75 posto transakcija.

Circleov USDC svojedobno je bio konkurent USDT-u u dominaciji na tržištu, ali je brzo izgubio tržišni udio u odnosu na potonji nakon gubitka povjerenja tijekom kratkog događaja gubljenja pariteta s dolarom u ožujku.

Tether je nedavno uklonio podršku za tri blockchaina koji nisu imali značajnu aktivnost ili usvajanje stablecoina, uključujući prvi blockchain na kojem je tether lansiran, omni.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment