Treće tromjesečje 2023. bilo je najgore tromjesečje za prodaju NFT-ova u tri godine

Prodaja nezamjenjivih tokena (NFT) u trećem tromjesečju 2023. bila je najgora koju je tržište zabilježilo u otprilike tri godine.

Prema izvješću Binance Researcha, NFT sektor zabilježio je 299 milijuna dolara prodaje u trećem tromjesečju, što se pripisuje padu cijene ethera i cijenama većine zbirki.

Najgore tromjesečje u tri godine

Istraživači Binancea napisali su da je rujan najgori zabilježeni mjesec za NFT tržište od siječnja 2021. Cijene velikih kolekcija poput Azukija, Bored Ape Yacht Cluba i Mutant Ape Yacht Cluba pale su za više od 25 posto na kvartalnoj razini. NFT kolekcije povezane s igrama i metaverzumom najviše su pale u posljednjem tromjesečju, spustivši se više od 40 posto.

Prosječna prodajna cijena u rujnu iznosila je 38,17 dolara, značajno se spustivši s vrhunca u kolovozu 2021. od 791,84 dolara. Prosječan broj jedinstvenih dnevnih kupaca NFT-ova također je pao za 14 posto na kvartalnoj razini, na otprilike 53.000. Analitičari to pripisuju izazovnom tržišnom okruženju i niskoj likvidnosti.

Unatoč padu volumena prodaje NFT-ova u trećem kvartalu, ethereum i layer 2 blockchain Immutable doživjeli su povećanje tržišnog udjela u prodaji NFT-ova. Ethereum je zabilježio porast od 6 posto, dok je Immutable svjedočio rastu od 4 posto. Potonji ugošćuje popularne blockchain igre poput Gods Unchained, a na vrhu su ljestvice po broju prodaje NFT-ova u trećem kvartalu.

Gaming NFT-ovi povećali su popularnost, a prvih pet kolekcija u smislu broja transakcija su: Gods Unchained, Axie Infinity, NBA Top Shot, NFL All Day i Mythical Beings.

Pad kripto tržišta u trećem tromjesečju

Iz šire perspektive, ukupna kapitalizacija kripto tržišta pala je za 8,6 posto u trećem tromjesečju unatoč rastu nakon pravnih pobjeda Ripple Labsa i tvrtke za upravljanje imovinom Grayscale nad SEC-om.

Aktivnost prikupljanja kripto sredstava dodatno se smanjila u trećem tromjesečju, zabilježivši najniži iznos prikupljen od četvrtog tromjesečja 2020., a krugovi prikupljanja sredstava i prikupljena sredstva pali su za 24,9 i 21,4 posto.

S vedrije strane, bitcoin je porastao je 63,1 posto na razini od godine dana usred pomame oko spot ETF-a. Ostali altcoini poput ripplea (XRP) i solane (SOL) također su zabilježili značajne dobitke.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment