Binance će platiti 4,3 milijarde dolara u nagodbi s DOJ-om

Osnivač Binancea Changpeng Zhao (CZ) izjasnit će se krivim za kršenjem odredbi protiv pranja novca (AML) u sklopu sporazuma u nagodbi s Ministarstvom pravosuđa SAD-a (DOJ), navodi se u izvješću Wall Street Journala objavljenom u utorak.

Također je pristao odstupiti s mjesta izvršnog direktora svoje mjenjačnice i platiti osobnu kaznu od 50 milijuna dolara, dok je Binance pristao platiti kaznu od 4,3 milijarde dolara zbog svojih zakonskih prekršaja.

Binanceova ogromna kazna

Kao što je detaljno opisao WSJ, Binanceovi navodni ‘zločini‘ uključivali su vođenje posla prijenosa novca bez dozvole i neuspjeh u održavanju učinkovitog programa AML-a.

U međuvremenu, CZ se tereti da nije proveo učinkovit program AML-a prema Zakonu o tajnosti banaka.

Tvrtka će platiti 1,81 milijardu dolara u roku od 15 mjeseci, te još 2,51 milijardu dolara u sklopu dogovora s DOJ-om, navodi Reuters.

DOJ je započeo istragu o Binanceu 2018. godine, da bi IRS i DOJ počeli tražiti odgovore od tvrtke 2021. godine.

Prošlog mjeseca, članovi Kongresa počeli su nagovarati DOJ da počne provoditi mjere protiv tvrtke. Optužnica protiv Binancea prvi je put podignuta 14. studenog, ali je tek u utorak otpečaćena.

Što je sljedeće za Binancea?

CZ predvodi Binance od svog osnutka u srpnju 2017. godine. U samo nekoliko godina postala je najveća svjetska kripto mjenjačnica po volumenu trgovanja.

Nedavna studija također je pokazala da je CZ do sada bio najpopularniji čovjek u kripto zajednici.

Brojni direktori Binancea već su napustili tvrtku ove godine nakon što je tvrtka otpustila 20 posto radne snage u svibnju.

Binance se još uvijek suočava s dugotrajnim dvostrukim tužbama dvaju financijskih regulatora SAD-a u kojima se tvrdi da je Binance loše postupao s imovinom klijenata i da se nije registrirao kao regulirana burza robe i vrijednosnih papira.

Komisija za vrijednosne papire (SEC) također je u ponedjeljak tužila američku kripto mjenjačnicu Kraken zbog sličnog propusta.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment