Južna Koreja planira pokrenuti pilot projekt digitalne valute središnje banke

Južnokorejska središnja banka (BOK) trebala bi sljedeće godine pokrenuti pilot program digitalne valute središnje banke (CBDC) u kojem će sudjelovati sto tisuća građana u suradnji s Komisijom za financijske usluge (FSC) i Službom za financijski nadzor (FSS).

Planirano lansiranje uslijedilo je nakon jučerašnjeg sastanka guvernera BOK-a Rhee Chang-Yonga i Agustina Carstensa, generalnog direktora Banke za međunarodne namire (BIS), piše Korea Times.

Carstens je CBDC nazvao ‘digitalnom pobjedom‘, hvaleći južnokorejsku središnju banku u njezinim naporima da prihvati budući monetarni sustav.

Najnoviji razvoj događaja uslijedio je nakon planova koje je BOK najavio u listopadu za početak veleprodajnih CBDC eksperimenata u stvarnim slučajevima u partnerstvu s BIS-om i drugim institucijama.

Sto tisuća sudionika

Oko sto tisuća građana sudjelovat će u pilot programu, što će im omogućiti kupnju robe s tokenima depozita koje izdaju komercijalne banke u obliku CDBC-a, izvijestio je Korean Times, uspoređujući funkcionalnost sličnu korištenju vaučera u trgovini.

Sudionike će birati odabrane poslovne banke između rujna i listopada sljedeće godine, uoči tromjesečnog probnog projekta, ograničenog samo na određene svrhe plaćanja.

– Nakon konzultacija s relevantnim organizacijama i revizije srodnih zakona, pilot projekt će se prvi put provesti u četvrtom tromjesečju 2024. godine. Mogućnost provođenja odvojenih pilot-projekata također će biti razmotrena ako banke predlože nove pojedinačne projekte – izjavio je dužnosnik BOK-a.

BOK sugerira da bi se digitalne valute mogle učinkovito uhvatiti u koštac s raznim pitanjima koja prevladavaju u postojećim sustavima vaučera, uključujući ona koja se koriste za posebna bespovratna sredstva tijekom pandemije i skrb o djeci koju osigurava vlada, pomažući u ublažavanju visokih naknada za transakcije, odgođenih vremena namire i rizika od prijevarnih aktivnosti.

Osim toga, BOK planira provesti tehnološke eksperimente, uključujući integraciju CBDC-a u simulacijski sustav za trgovanje emisijama ugljika, kako bi se testirala izvedivost novog financijskog proizvoda.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment