Vjerovnici Mt. Goxa navodno počeli primati uplate 10 godina nakon gašenja kripto mjenjačnice

Vjerovnici ugašene mjenjačnice kriptovaluta Mt. Gox navodno su počeli primati isplate svojih potraživanja deset godina nakon što je platforma propala zbog insolventnosti.

Prema nekoliko objava i komentara na Redditu, vjerovnici koji su odabrali PayPal kao svoj preferirani način plaćanja počeli su primati uplate svojih bitcoin i bitcoin cash stanja u japanskim jenima.

Vjerovnici Mt. Goxa primaju uplate

Jedan korisnik u subredditu o nesolventnosti Mt. Gox, po imenu Mat Phillips, otkrio je da je primio 30.283 jena (212 dolara) na svoj PayPal račun za potraživanje od 0,125 u BTC-u i BCH-u. Prema obrascu zahtjeva, Phillips bi trebao primiti ukupno 106.502 jena (747 dolara), pa je na Redditu postavio pitanje hoće li biti izvršene dodatne isplate.

Članovi zajednice uvjeravali su Phillipsa i druge korisnike koji su postavljali slične upite da će biti više uplata i da će svi zahtjevi biti riješeni s vremenom.

S druge strane, neki su korisnici dva puta plaćeni i pitali su se hoće li sanacijski upravitelj Mt. Goxa poduzeti korake da riješi dvostruka plaćanja.

Isplata će završiti do listopada 2024.

Isplata Mt.Goxa došla je kao božićno iznenađenje za vjerovnike koji su izgubili nadu da će nakon toliko godina naplatiti svoja potraživanja. Povjerenik Mt. Goxa nekoliko je puta produžio rok otplate vjerovnicima, a posljednji datum bio je 31. listopada 2024. Članovi zajednice predložili su da se korisnicima koji su se registrirali na vrijeme bez grešaka isplati do kraja 2023., ali nije bilo jamčevine.

Mt. Gox je zapao u problematične vode 2011. nakon što je bio hakiran za 25.000 bitcoina. Mjenjačnica, koja je u to vrijeme upravljala otprilike 70 posto bitcoin transakcija, izgubila je dodatnih 750.000 bitcoina putem još jednog hakiranja 2014. Događaji su doveli do kolapsa platforme, što je utjecalo na oko 24.000 vjerovnika, a četiri godine kasnije pokrenula je građanski postupak rehabilitacije svojim korisnicima u nadoknadi njihovih gubitaka.

Unatoč hakiranju, nepostojeća tvrtka još uvijek ima 142.000 bitcoina, 143.000 bitcoin casha i 69 milijardi jena.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment