Binance otkriva trendove koji će dominirati kripto tržištem 2024.

Binance je predstavio osam ključnih trendova koji će oblikovati budućnost kripto tržišta 2024. Ova prognoza, koja se temelji na rastu i inovacijama prošlih godina, nudi uvid u ono što je pred nama.

Trendovi koji će dominirati 2024.

Na čelu, bitcoin i dalje potvrđuje svoju dominaciju. Godina 2023. obilježena je značajnim inovacijama na bitcoin blockchainu, uključujući ordinalse i BRC-20 tokene. Početkom nove godine odobreni su spot bitcoin ETF-ovi, te se u travnju očekuje halving.

Prema Binanceu, ova kretanja i povoljne presude SEC-a potencijalno će ubrizgati povećanu aktivnost i volatilnost u bitcoinovu orbitu. Digitalna imovina kao što su ordinalsi i BRC-20 tokeni potencijalno će doživjeti dramatičnu volatilnost zbog svojih kvaliteta sličnih meme tokenima i altcoinima manje tržišne kapitalizacije.

Paralelno s usponom bitcoina, uspon ekonomije vlasništva, omogućen blockchain tehnologijom, preoblikuje kontrolu korisnika nad podacima i kreativnim sadržajem. Prethodne godine zabilježen je porast decentralizirane fizičke mrežne infrastrukture (DePin) i decentraliziranih društvenih medija (DeSoc). Naime, platforme poput Friend.techa dovele su do značajnog rasta u DeSoc sektoru.

– Smatra se da ovi protokoli imaju visok potencijal rasta zbog svog opsežnog ukupnog adresabilnog tržišta i njihove sposobnosti brzog skaliranja kroz strategije rasta – napisao je Binance.

Kako se ovi DePin i DeSoc projekti nastavljaju širiti 2024., obećavaju poboljšanu kontrolu i prilike za za korisnike nad njihovom digitalnom imovinom.

Integracija umjetne inteligencije i kriptovaluta

Još jedan rastući kripto narativ je integracija umjetne inteligencije (AI) s kriptovalutama. Potaknuta globalnom privlačnošću OpenAI-evog ChatGPT-a 2023., ova sinergija otvara nove puteve u automatizaciji trgovine, prediktivnoj analizi i upravljanju podacima.

Budući da se umjetna inteligencija isprepliće s kripto ekosustavom, ima potencijal demokratizirati obuku modela umjetne inteligencije. Također ima potencijal poboljšati transparentnost i sigurnost kroz decentraliziranu pohranu, što postaje sve očitije.

Istodobno, tokenizacija imovine stvarnog svijeta (RWA) revolucionarizira uslužni program blockchaina. Ovaj proces dovodi tradicionalnu imovinu poput dionica, obveznica i nekretnina na blockchain, povećavajući transparentnost i učinkovitost u procesu.

Binance procjenjuje da će se u 2024., tokenizirane državne obveznice, potaknute povišenim kamatnim stopama, pojaviti kao atraktivan izvor prinosa za ulagače. Štoviše, ubrzano institucionalno usvajanje RWA-ova, vjerojatno će poduprijeti ovaj trend.

Čak je i Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, istaknuo tokenizaciju kao revolucionarni tehnološki napredak koji bi mogao revolucionirati upravljanje imovinom.

– Danas imamo tehnologiju za tokenizaciju. Ako imate tokenizirani vrijednosni papir i identitet, u trenutku kada kupite ili prodate instrument u glavnoj knjizi, to se sve zajedno kreira. Želite razgovarati o problemima oko pranja novca. Ovo eliminira svu korupciju jer ima tokenizirani sustav – objasnio je Fink.

Drugi kripto narativi na koje treba obratiti pozornost

Što se tiče likvidnosti, temeljne komponente DeFi ekosustava, Binance vjeruje da je u tijeku značajna evolucija. Sofisticirani modeli likvidnosti, kao što su Uniswap V3 Concentrated Liquidity Market Maker (CLMM) i sustavi zahtjeva za ponudu (RFQ), preoblikuju ovaj tržišni sektor.

Ovi modeli, osmišljeni za rješavanje izazova kao što su trajni gubitak i pravodobna likvidnost, ukazuju na rastuću sofisticiranost i potencijal unutar on-chain trgovanja. Štoviše, očekuje se da će povećati opseg i dostupnost financijskih aktivnosti na blockchainu.

Ruku pod ruku s razvojem likvidnosti ide i ubrzano institucionalno prihvaćanje kriptovaluta. Štoviše, ulazak velikih upravitelja imovinom poput BlackRocka i Fidelityja na kripto tržište označava čvrsto uvjerenje u dugoročni potencijal industrije.

Predstojeći halving bitcoina vjerojatno će privući još više institucionalnih igrača u kripto industriju. Studija CoinSharesa otkriva da će prosječni trošak proizvodnje po bitcoinu nakon halvinga vjerojatno porasti na između 27.900 i 37.800 dolara.

– Troškovi proizvodnje i strukture profitabilnosti za rudare promijenit će se nakon halvinga 2024. godine. Većina rudara će se suočiti s izazovima koji zahtijevaju smanjenje troškova kako bi ostali profitabilni. Očekuje se da će samo nekolicina rudara poslovati profitabilno ako cijena bitcoina ostanu iznad 40.000 dolara – primijetili su analitičari CoinSharesa.

U pozadini ovih uzbudljivih događaja, sigurnost ostaje najveća briga. Industrija je napravila hvalevrijedne korake u poboljšanju sigurnosnih mjera. Međutim, fokus na učvršćivanju sigurnosti ostaje nepokolebljiv.

Konačno, važnost apstrakcije računa (account abstraction) dolazi do izražaja. To je ključni korak u tome da se blockchain tehnologija učini pristupačnijom i inkluzivnijom. Inovacije u ovom prostoru, posebice u stvaranju korisnički prilagođenih novčanika, trebale bi revolucionirati način na koji korisnici provode aktivnosti na blockchainu.

Uz intenzivnu konkurenciju među pružateljima novčanika, očekuje se brzi napredak u ovom području. Na kraju, kripto zajednica i programeri vjeruju da apstrakcija računa može otvoriti put sljedećim milijardama korisnika da se pridruže Web3 sektoru.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment