Bitcoin dosegao najveću vrijednost svih vremena

Cijena bitcoina dosegnula je najvišu razinu u povijesti, a što je potaknula rastuća potražnja ulagača, tvrde stručnjaci. Kriptovaluta je dosegla iznos od 69 tisuća dolara tijekom dana, premašivši prethodnu najvišu razinu u studenom 2021. godine.

 

Porast je uslijedio nakon što je kriptovaluta prošlog mjeseca dobila zeleno svjetlo za uključivanje u investicijske proizvode u SAD-u. Američka komisija za vrijednosne papire i burzu nevoljko je početkom siječnja odobrila trgovanje prvim bitcoin fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovima).

 

ETF prati cijenu imovine kao što su zlato, obveznice ili kriptovalute, što znači da ljudi mogu ulagati bez potrebe da sami kupuju imovinu. Američki regulator ostao je skeptičan prema kriptovalutama, rekavši da u svojoj odluci “nije odobrio niti podržao bitcoin”.

 

Unatoč tome, taj je potez potaknuo val ulagača koji ulažu novac u spot bitcoin ETF-ove koje su pokrenule velike investicijske tvrtke poput BlackRocka i Fidelityja.

 

Bitcoin se približava sljedećem “prepolovljenju” u travnju koje ograničava stopu izdavanja novih virtualnih kovanica, a događa se otprilike svake četiri godine. Očekivanja ograničene ponude uz rastuću potražnju ulagača potaknula su porast cijena, kažu stručnjaci.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment