Količina bitcoina na Coinbaseu dosegla najnižu razinu od 2015. dok su kitovi povukli milijardu dolara

Količina bitcoina na kripto mjenjačnici Coinbase pala je na najnižu razinu u devet godina, dok korisnici premještaju značajan dio svojih sredstava s platforme.

Prema izvješću CryptoQuanta, kitovi (whales) su prebacili 18 tisuća bitcoina vrijednih gotovo milijardu dolara sa Coinbasea tijekom vikenda, s vrijednostima prijenosa u rasponu od 45 do 171 milijun dolara. Coinbaseova knjiga javnih naloga sada sadrži oko 394.000 bitcoina, što se procjenjuje na 20,5 milijardi dolara.

Potez kitova koji premještaju svoj bitcoin s centraliziranih mjenjačnica smatra se pozitivnim znakom jer je manje bitcoina dostupno za prodaju. Međutim, korisnici na društvenim mrežama podijeljeni su oko prirode transfera.

Neki vjeruju da se sredstva premještaju u skrbničke novčanike u iščekivanju porasta cijena, dok drugi vjeruju da bi se premještena sredstva mogla koristiti u svrhu likvidnosti za OTC (over-the-counter) trgovanje.

Sa svakim halvingom, količina novih bitcoina koji ulaze na tržište smanjuje se za pola, stvarajući nestašicu u ponudi kako potražnja raste. Sljedeći halving dogodit će se u travnju na bloku 740 tisuća. Nagrada za svaki blok smanjit će se sa 6,25 na 3,125 bitcoina.

Nadolazeći halving također dolazi usred velike institucionalne potražnje, s 11 spot bitcoin ETF-ova odobrenih u SAD-u u siječnju.

Trenutno se dnevno izrudari oko 900 bitcoina, dok su dnevni neto priljevi bitcoin ETF-ova oko pola milijarde dolara ili oko 9.650 bitcoina unatoč tome što Grayscale bilježi gotovo 100 milijuna dolara dnevnih odljeva.

Nakon halvinga u travnju dnevna količina proizvedenih BTC-a smanjit će se na oko 450 bitcoina, uz nastavak rasta institucionalne potražnje. Ovaj golemi jaz između ponude i potražnje povijesno se pokazao vrlo potentnim za cijenu bitcoina, s novim vrhuncima u roku od godinu dana nakon halvinga.

Bitcoinom se trguje oko 52 tisuće dolara, što je najviša razina od prosinca 2021. To je i dalje 25 posto niže u odnosu na najvišu cijenu od oko 69 tisuća dolara.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment