SEC raspravlja o ethereum ETF-ovima s Coinbaseom i Grayscaleom

Predstavnici Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) nedavno su se uključili u rasprave s Coinbaseom i Grayscaleom u vezi s ethereum spot ETF-ovima.  

Dok je Coinbase financijskom regulatoru iznio prezentaciju o ethereum ETF-ovima, Grayscale se usredotočio na potencijalno uvrštenje Grayscale Ethereum Trusta na NYSE Arca. 

Prema Coinbaseu, potencijalne dionice ethereum ETF-a potpadale bi pod dionice temeljene na robi (commodity), kao i bitcoin ETF-ovi. Tvrtka je naglasila da obrazloženje SEC-a iza odobravanja spot bitcoin ETF-ova vrijedi, ako ne i jače, za ethereum. 

Dodatno, Coinbase je istaknuo podatke koji pokazuju robusnost ethereum terminskih i promptnih tržišta, usporedivih s bitcoinovim. 

– Kao i s bitcoinom, sveobuhvatni sporazum o dijeljenju nadzora između burze i CME-a pomoći će u nadzoru prijevare i manipulacije – potvrdio je Coinbase. 

Prije manje od dva tjedna, Coinbase je podržao Grayscaleov potez da transformira svoj Ethereum Trust u ETF dok je potvrdio klasifikaciju ethereuma kao robe. Pravni službenik Coinbasea rekao je da je tvrtka dostavila SEC-u potrebna pravna, tehnička i ekonomska opravdanja za odobravanje ethereum ETF-a. 

– Podaci pokazuju da je ethereum jednako otporan kao i bitcoin u zadovoljavanju standarda SEC-a za ETP (proizvod kojim se trguje na burzi) – rekao je Paul Grewal, glavni pravni službenik Coinbasea. 

U međuvremenu, inicijativa je izazvala različita mišljenja kripto zajednice, koja nagađa o mogućim implikacijama ovih razgovora. ETF stručnjak Nate Geraci istaknuo je Coinbaseovu analizu, koja je pokazala korelaciju između ethereum futuresa i spot tržišta. Ipak, Geraci je izrazio nesigurnost oko toga koji bi bili razlozi za neodobravanje spot ethereum ETF-ova. 

S druge strane, Eric Balchunas, viši analitičar ETF-a u Bloombergu, izrazio je zabrinutost u vezi s šutnjom SEC-a o zahtjevima na čekanju, nagovještavajući potencijalne prepreke za podnositelje zahtjeva. 

Ipak, Balchunas je priznao tračak nade s BlackRockovim angažmanom. Kao najveća svjetska tvrtka za upravljanje imovinom, BlackRock je imao ključnu ulogu u odobravanju spot bitcoin ETF-ova. To signalizira pozitivan presedan za zahtjeve na čekanju. 

Zanimljivo, kripto odvjetnik Scott Johnson rekao je da je sastanak pokazao da će SEC vjerojatno odobriti/odbiti ETF na temelju korelacije. 

– Zašto dovoditi Coinbase da razgovara o njihovoj analizi korelacije prije stvarnih izdavatelja? Mislim da to također naglašava, da ako SEC razmišlja o odbijanju, da žele biti sigurni da se mogu suprotstaviti komentarima koji su u suprotnosti s njihovom korelacijskom analizom – zaključio je odvjetnik. 

Piše: lidermedia.hrAdd a comment