SEC će tražiti dvije milijarde dolara kazne od Ripple Labsa

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) tražit će dvije milijarde dolara kazne od Ripplea, najavio je glavni pravni službenik tvrtke. 

Stuart Alderoty je na Twitteru u ponedjeljak rekao da će glavni regulator od suca tražiti kaznu. 

– Kao što ćete vidjeti kada SEC-ov podnesak bude objavljen sutra, oni od suca traže 2 milijarde dolara u kaznama – napisao je. 

Dodao je da regulator trguje izjavama koje su lažne, pogrešno okarakterizirane i dizajnirane da dovedu u zabludu i ustvrdio je da regulator želi kazniti i zastrašiti Ripple i industriju u cjelini. 

SEC i Ripple, tvrtka koja stoji iza kriptovalute XRP, vode pravnu bitku od 2020. godine. 

Regulator je optužio tvrtku tražeći 1,3 milijarde dolara, navodeći da je prodala neregistrirane vrijednosne papire u obliku XRP-a, sada šeste najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji. 

Ali prošle godine, Ripple je djelomično pobijedio na sudu protiv SEC-a kada je sudac presudio da se programska prodaja XRP-a malim ulagačima ne kvalificira kao vrijednosni papiri. 

Unatoč tome što je sudac rekao da ugovori za institucionalnu prodaju u vrijednosti od 728 milijuna dolara predstavljaju neregistriranu prodaju vrijednosnih papira, investitori i Ripple Labs protumačili su djelomičnu presudu kao pobjedu za širu kripto industriju. 

Parnica je još u tijeku. 

Prošlog mjeseca izvršni direktor Ripplea Brad Garlinghouse nazvao je SEC ‘vrlo neprijateljskim’, dodajući da je način reguliranja kripto industrije od strane Garya Genslera ne funkcionira. 

Ripple je samo jedna od mnogih tvrtki na koje je SEC ciljao posljednjih godina. Financijski nadzornik tužio je glavne američke kripto mjenjačnice i zajmodavce, navodeći da su opetovano prodavali neregistrirane vrijednosne papire u obliku digitalnih tokena. 

Piše: lidermedia.hrAdd a comment