Izvršni direktor BlackRocka vrlo optimističan po pitanju bitcoina dok njegov ETF prelazi 17 milijardi dolara

Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink ‘ugodno je iznenađen’ učinkom spot bitcoin ETF-a njegove tvrtke i ponovio je da je ‘vrlo optimističan’ u pogledu dugoročne održivosti bitcoina.

– IBIT je najbrže rastući ETF u povijesti ETF-ova. Niti jedan ETF nije stekao imovinu tako brzo kao IBIT u povijesti ETF-ova – rekao je Larry Fink u intervjuu za Fox Business. Fink je rekao da ga je izvedba iShares Bitcoin Trusta (IBIT) čak ‘iznenadila’ koliko je bila dobra u prvih 11 tjedana trgovanja.

IBIT ima snažan početak trgovanja, bilježeći 13,5 milijardi dolara tokova u prvih 11 tjedana, s dnevnim maksimumom od 849 milijuna dolara 12. ožujka, prema Farside Investors. IBIT u prosjeku prikupi nešto više od 260 milijuna dolara priljeva po danu trgovanja.

– Sada stvaramo tržište koje ima više likvidnosti, više transparentnosti i ugodno sam iznenađen. Nikada ne bih predvidio prije nego što smo ga podnijeli da ćemo vidjeti ovu vrstu potražnje malih ulagača – rekao je Fink dodajući da je uvjeren u dugoročnu održivost bitcoina. 

IBIT trenutno drži 17,1 milijardu dolara u bitcoinu, prema BitMEX Researchu, a trebalo mu je samo dva mjeseca da dosegne granicu od 10 milijardi dolara, prekretnicu za koju je prvom ETF-u zlata trebalo dvije godine.

Od svih trenutno odobrenih ETF-ova, IBIT zaostaje samo za Grayscale Bitcoin Trustom, koji posjeduje 23,6 milijardi dolara u bitcoinu. Međutim, Grayscaleova količina bitcoina nastavila je kliziti sa 620.000 bitcoina koliko je fond držao prije pretvaranja u spot bitcoin ETF. Izdavatelji bitcoin ETF-a isključujući Grayscale, sada drže više od 34,1 milijarde dolara u bitcoinu, s IBIT-om, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fundom (FBTC) i ARK 21Shares Bitcoin ETF-om (ARKB) kao predvodnicima priljevima.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment