Dvije milijarde dolara u bitcoinu zaplijenjenih sa Silk Roada prebačeno na Coinbase

Otprilike dvije milijarde dolara u bitcoinu prethodno zaplijenjenog od strane institucija SAD-a povezane s tržištem Silk Road preselio se na novu adresu.

Prema blockchain podacima, novčanik za koji se zna da je povezan s američkim Ministarstvom pravosuđa izvršio je transakciju od 0,001 bitcoina na adresu Coinbase Primea, vjerojatno kao testnu transakciju.

Ubrzo nakon toga, isti je novčanik prebacio 30.174 bitcoina, ili otprilike 2 milijarde dolara u vrijeme objave, na novu adresu. Blockchain detektivi identificirali su novčanik DOJ-a kao onaj koji sadrži bitcoin zaplijenjen od Jamesa Zhonga, koji je 2022. osuđen zbog optužbi povezanih s ‘nezakonito stečenim’ kriptovalutama iz Silk Roada.

Zhong je 2012. godine ukrao više od 50.000 bitcoina od Silk Roada. Godine 2021. američke su vlasti izvršile raciju na njegov posjed i pronašle novčanike koji su posjedovali bitcoin. Većina zaplijenjenog bitcoina poslana je na istu adresu koja je prenijela više od 30.000 bitcoina 2. travnja.

U ožujku 2023. vlasti SAD-a izvijestile su da su prodale približno 9.861 bitcoina zaplijenjenih od Zhonga za više od 215 milijuna dolara, ostavljajući otprilike 40.000 bitcoina. Transakcija 2. travnja uslijedila je nakon pada cijene bitcoina za više od 7 posto i dosegla 65.000 dolara.

Black market Silk Road, koji ne funkcionira više od 10 godina, omogućio je korisnicima kupnju i prodaju nezakonite robe, uključujući oružje, drogu i podatke o ukradenim kreditnim karticama. Američke su vlasti 2013. godine uhitile tvorca tržišta Rossa Ulbrichta, koji služi dvije doživotne kazne bez mogućnosti pomilovanja.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment