Američke senatorice predstavile novi prijedlog zakona za stablecoine

Senatorice SAD-a Kirsten Gillibrand i Cynthia Lummis predstavile su zakon kojim se uspostavlja regulatorni okvir za plaćanje stablecoinima. U objavi 17. travnja, dvije američke senatorice izjavile su da su predstavile Lummis-Gillibrand Payment Stablecoin Act, zakon koji su zakonodavci pripremali mjesecima i koji se očekuje da će biti objavljen do kraja godine. 

Prema senatoricama, zakon zabranjuje ‘algoritamske stablecoine’, vjerojatno zbog slučaja s UST stablecoinom koji je izgubio paritet s američkim dolarom 2022. godine.

– Donošenje regulatornog okvira za stablecoine apsolutno je ključno za održavanje dominacije američkog dolara, promicanje odgovornih inovacija, zaštitu potrošača i suzbijanje pranja novca i nezakonitog financiranja – rekla je senatorica Gillibrand. – Kako bismo izradili najjači mogući prijedlog zakona, naši su uredi blisko surađivali s relevantnim saveznim i državnim agencijama i uvjerena sam da ovaj zakon može dobiti potrebnu potporu u Senatu i Zastupničkom domu – dodala je.

Prema tekstu prijedloga zakona na 179 stranica, državnim nedepozitarnim zakladničkim tvrtkama dopušteno bi bilo izdati do 10 milijardi dolara stablecoina za plaćanje, dok bi ovlaštenim institucijama bilo dopušteno izdavati stablecoine do bilo kojeg iznosa prema državnoj povelji ograničene namjene. Zakonodavstvo je također imalo za cilj podržati trenutni sustav državnih i saveznih statuta i utvrđena pravila o skrbništvu za nedepozitarna zakladnička društva.

– Odgovarajuće prakse skrbništva za izdavatelje su ključne, posebno u svjetlu FTX-a – navodi se u dokumentu na jednoj stranici koji objašnjava prijedlog zakona. U listopadu 2023. senatorica Lummis pozvala je Ministarstvo pravosuđa da poduzme mjere protiv izdavatelja stablecoina Tether zbog navodnog omogućavanja financiranja Hamasa nakon napada te terorističke skupine na Izrael.

Prethodno je radila sa senatoricom Gillibrand na uvođenju zakonodavstva usmjerenog na kripto, uključujući jedan prijedlog zakona za uspostavu sveobuhvatnog okvira koji pojašnjava uloge Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) u reguliranju digitalne imovine.

Lummis i Gillibrand predložile su zakon usred zabrinutosti mnogih zakonodavaca i čelnika industrije oko uspostave ograničenja za izdavatelje stablecoina u SAD-u.

Senator Sherrod Brown, koji predsjeda Senatskim odborom za bankarstvo, navodno je 16. travnja rekao da će zakon o stablecoinima biti jedan od njegovih ciljeva na parlamentarnoj sjednici, pod uvjetom da se riješi zabrinutost. U to vrijeme nije posebno spomenuo napore Lummis i Gillibrand.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment