Consensys podnio tužbu protiv SEC-a zbog ethereum regulative

Tužba podnesena u četvrtak ima za cilj zaustaviti nadolazeću akciju SEC-a protiv Consensysovog MetaMask novčanika i traži ključnu presudu o klasifikaciji ethereuma.

– Komisija za vrijednosne papire i burze SAD-a (SEC) zaprijetila je regulacijom ethereuma kao vrijednosnog papira kako bi ugrozila sposobnost SAD-a da koristi ethereum i sličnu blockchain tehnologiju – navodi se u podnesku.

Consensys se zalaže za izjavu saveznog suda kojom se potvrđuje da ethereum nije vrijednosni papir. Tvrdi da bi svaka istraga koja se temelji na tome da je ethereum vrijednosni papir prekršila prava tvrtke prema Petom amandmanu i Zakon o upravnom postupku.

Tužba također nastoji razjasniti da MetaMask, Consensysov novčanik, ne funkcionira kao broker prema saveznom zakonu, a njegova usluga za staking ne krši zakone o vrijednosnim papirima.

Consensys je 10. travnja primio Wellsovu obavijest od SEC-a, u kojoj je naznačena namjera SEC-a da nastavi s provedbom mjera protiv tvrtke zbog navodnih kršenja zakona o vrijednosnim papirima putem novčanika MetaMask. Žalba se također poziva na SEC-ovo prethodno stajalište o ethereumu, pozivajući se na govor bivšeg direktora Billa Hinmana iz 2018., koji je ethereum klasificirao kao robu.

Consensys ističe nedosljednost SEC-a u svom pristupu i ukazuje na nadležnost Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) nad izvedenicama ethereuma kao dodatni dokaz robnog statusa.

Tvrdi da ova promjena predstavlja okret koji je u suprotnosti s ustavnim zahtjevom poštene obavijesti prema klauzuli o pravilnom postupku.

Consensys se također poziva na ‘doktrinu glavnih pitanja’, pravno načelo koje ograničava federalne regulatore da prekorače svoje mandate Kongresa. Tvrtka upozorava na ozbiljne posljedice i za ethereum blockchain i za Consensys ako se akcije SEC-a nastave nekontrolirano.

Genslerov kripto obračun

Tužba protiv agencije dolazi usred agresivnog ciljanja glavnih kripto igrača, kao što su Coinbase i Uniswap, od strane predsjednika SEC-a Garyja Genslera.

Genslerov pristup uključuje izdavanje sudskih poziva tvrtkama za dokumente koji se odnose na njihovu interakciju s Ethereum Foundationom, neprofitnom organizacijom koja podupire razvoj blockchaina.

Kritičari unutar kripto industrije ljuti su na Genslerove taktike. Oni tvrde da SEC nije dao jasne regulatorne smjernice prilagođene jedinstvenim karakteristikama blockchain tehnologije. Gensler poriče ove kritike, tvrdeći da su postojeći zakoni o vrijednosnim papirima dovoljni i okrivljujući kripto industriju za nepoštivanje.

Consensysova tužba, podnesena u sjevernom okrugu Teksasa, u skladu je sa sličnim preventivnim pravnim radnjama koje su poduzele grupe poput Blockchain Associationa i tvrtki poput Legit Exchangea. Unatoč ovim pravnim radnjama, Gensler nastavlja isticati ethereumovu značajku stakinga kao osnovu za nedavno pravno stajalište SEC-a.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment