Kako prodati kripto i pretvoriti ga u fiat novac

Kriptovalute su postale sveprisutne u suvremenom financijskom svijetu i privlače sve veću pažnju investitora i entuzijasta diljem svijeta. No, jedno od ključnih pitanja koje se postavlja kada se odlučite za ulaganje u kriptovalute jest kako ih prodati i pretvoriti u tradicionalnu fiat valutu poput eura.

Nakon što odaberete koje kriptovalute želite prodati, sljedeći korak je odabir odgovarajuće platforme za trgovanje. Postoji mnogo različitih platformi, a neke od najpopularnijih uključuju Coinbase, Binance i Kraken. Pri odabiru platforme važno je uzeti u obzir provizije, likvidnost, sigurnost i dostupnost odabranih kriptovaluta.

Većina platformi za trgovanje zahtijeva registraciju korisničkog računa prije nego što možete početi s trgovanjem. Nakon registracije, obično je potrebno proći postupak provjere identiteta radi sigurnosnih mjera i sprječavanja pranja novca. Ovaj korak može uključivati slanje osobnih dokumenata poput osobne iskaznice ili putovnice.

Kada je korisnički račun verificiran, potrebno je postaviti prodajni nalog za kriptovalute koje želite prodati. Ovisno o odabranoj platformi, možete odabrati tržišni nalog koji se izvršava po trenutnoj cijeni ili postaviti limitni nalog s određenom cijenom po kojoj želite prodati.

Ništa bez naknade

Naknade za kupnju i prodaju mogu biti u rasponu od 2 do 10 posto. Kriptovalute su također poznate po svojoj inherentnoj volatilnosti. Cijena također može varirati među mjenjačnicama, što je važno imati na umu kada je vaš cilj kupnja ili prodaja.

Nakon što se nalog izvrši, kriptovalute će se prodati po odabranoj cijeni, a sredstva će biti dostupna na vašem računu na platformi za trgovanje. Da biste pretvorili ta sredstva u fiat valutu, možete ih povući na vaš bankovni račun povezan s platformom.

Vrijeme potrebno za prijenos bitcoina na vaš bankovni račun može uvelike varirati. Svi bankovni prijenosi imat će odgodu zbog niza razloga. Kumulativno vrijeme ovisit će o tome koju kripto mjenjačnicu koristite. Kada koristite mjenjačnice, također će ovisiti o tome imaju li tehničkih poteškoća ili problema s likvidnošću.

Uz to rečeno, većinu vremena možete očekivati da će sredstva biti dostupna za otprilike četiri do šest dana. Ovo ukupno vrijeme može varirati ovisno o više čimbenika, tako da ne biste trebali računati da će ovaj novac biti dostupan odmah.

Također biste trebali uzeti u obzir da će neke mjenjačnice naplatiti naknadu prilikom prijenosa novca na bankovni račun. Dobra vijest je da su te naknade za povlačenje često daleko niže od naknada za kupnju/prodaju.

Za većinu mjenjačnica, kao što je Coinbase, možete očekivati da će naknade za povlačenje iznositi oko 1 posto iznosa koji se povlači.

Važno je imati na umu da zamjena kriptovaluta u fiat valutu rezultira poreznim obvezama. Zamjena kriptovalute u fiat valutu oporezuje se po jedinstvenoj stopi od 12 posto plus prirez. Postoji i iznimka koja kaže da, ako se kriptovaluta drži duže od dvije godine, porez se ne plaća, kao što se ne oporezuje zamjena kriptovalute u drugu kriptovalutu.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment