Korisnici EigenLayera ljute se na restriktivni airdrop

Korisnici koji su se osjećali izostavljenima iz nedavno najavljenog Eigenlayer airdropa burno su reagirali na objavu restaking protokola u ponedjeljak, ističući neprenosivu strukturu tokena, agresivna geografska ograničenja i očito kratko razdoblje za kvalificiranje.

Eigenlayer, drugi po veličini protokol sa 15,67 milijardi dolara ukupne zaključane vrijednosti (TVL), otkrio je detalje svog dugo očekivanog ‘stakedropa’ u postu na blogu od 29. travnja.

Unatoč tome što protokol nikad nije službeno potvrdio airdrop do ponedjeljka, špekulantima je izgleda bilo vrlo privlačno uložiti svoj već stekani ethereum u Eigenlayer, nadajući se da će u nekom trenutku u budućnosti dobiti airdrop.

U svojoj je objavi Zaklada Eigen objavila da će zajednici dodijeliti 15 posto ukupne ponude tokena od 1,67 milijardi tokena, međutim, samo 5 posto početnog iznosa bit će dodijeljeno prvim korisnicima koji su sudjelovali u prvoj sezoni. Preostala dodjela bi se distribuirala korisnicima u sljedećim sezonama.

Neki su korisnici prosvjedovali da se radi o relativno maloj dodjeli i tvrdili su da su dokumenti koji opisuju dodjelu airdropa zbunjujući.

Neprenosivi tokeni i linearna distribucija

Međutim, kritičari stakedropa usmjerili su najveći dio svog bijesa na činjenicu da, dok korisnici mogu zatražiti svoje EIGEN tokene počevši od 10. ožujka, neće ih moći prenijeti ili prodati do neobjavljenog datuma.

Zaklada Eigen napisala je da je ova kontrola postavljena kako bi se osiguralo da su ključne značajke, uključujući plaćanja i parametre rezanja, ‘dobro uspostavljene’ prije nego što EIGEN postane prenosiv među korisnicima.

– Vjerujemo da će ovaj pristup najbolje podržati dugoročni rast i zrelost EigenLayer ekosustava – napisali su.

Dodatno, neki su korisnici usmjerili pažnju prema EIGEN-ovom linearnom modelu distribucije, što znači da je broj bodova koje korisnici zarade u izravnoj korelaciji s brojem EIGEN tokena koji se mogu potraživati​, za koji kažu da nepravedno favorizira velike igrače.

– Iskreno, linearni pristup je glup. Uglavnom usrećuje 1.000-2.000 Eigen stakera na račun 100 tisuća koji će dobiti kikiriki – komentirao je jedan korisnik na X-u.

Međutim, EigenLayer nije prvi protokol koji koristi linearni model za distribuciju tokena, uključujući protokole temeljene na solani, Kamino Finance i Parcl, koji su se prošlog mjeseca odlučili za isti model distribucije u svojim airdropovima.

Druga velika briga za kritičare bila su oštra geografska ograničenja koja su postavljena korisnicima koji žele preuzeti svoje airdrop.

Prema pravnoj dokumentaciji EigenLayera, korisnici iz 30 zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Kinu i Rusiju, ne bi mogli zatražiti EIGEN tokene.

Zaklada je primijetila da su poduzeli dodatne korake kako bi osigurali da korisnici koji pokušavaju zaobići ova ograničenja s VPN-ovima to neće moći učiniti.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment