Bitcoin ETF-ovi sada posjeduju preko milijun bitcoina

Od 24. svibnja, svi bitcoin ETF-ovi zajedno drže 1.002.343 bitcoina, dok značajan dio posjeduju američki proizvodi među 32 dostupna ETF-a.

Izvršni predsjednik MicroStrategyja, Michael Saylor, naglasio je ovo značajno postignuće u nedavnoj objavi, napominjući da ova 32 spot bitcoin ETF-a zajedno sada posjeduju iznos koji je ekvivalentan količini koju drži pseudonimni kreator kriptovalute, Satoshi Nakamoto.

Ova brojka predstavlja oko pet posto ukupne cirkulirajuće ponude bitcoina u cijelom svijetu, procijenjene na približno 70,5 milijardi dolara. Većina je koncentrirana unutar američkih spot bitcoin ETF-ova, koji su pokrenuti u siječnju i brzo su srušili prethodne rekorde uspješnosti ETF-ova.

BlackRockov iShares Bitcoin Trust i Grayscale Bitcoin Trust su u vodstvu, pri čemu prvi drži 288.670 bitcoina, a drugi ga tijesno slijedi s 287.450 bitcoina. Zajedno, ova dva fonda čine više od polovice ukupnog bitcoina koji drže ETF-ovi.

Ostali značajni američki ETF-ovi uključuju Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust, koji drži 161.538 bitcoina, Ark 21Shares Bitcoin ETF, koji posjeduje 48.444 bitcoina, i Bitwise Bitcoin ETF, koji ima 36.185 bitcoina. Manji igrači, kao što su VanEck Bitcoin Trust i Valkyrie BTC ETF, također su doprinijeli ukupnim rezervama.

Izvan SAD-a, kanadski Purpose Bitcoin ETF vodi sa 27.110 bitcoina, a slijedi ga njemački ETC Group Physical Bitcoin Fund, koji drži 21.005 bitcoina. Nedavno lansiranje Bitcoin ETF-ova u Hong Kongu dodalo je 3,553 bitcoina globalnoj rezervi.

Od lansiranja u siječnju, spot bitcoin ETF-ovi generirali su velike količine trgovanja, nadmašujući performanse prethodno pokrenutih fondova kojima se trguje na burzi. S više od 4,1 milijarde dolara u imovini, izvješća za prvo tromjesečje otkrila su da više od 20 posto spot bitcoin ETF-ova u SAD-u drže veliki investitori i institucije, uključujući hedge fondove, banke i mirovinski fond države Wisconsin.

CIO Bitwisea Matt Hougan istaknuo je dugoročni potencijal spot bitcoin ETF-ova u nedavnom intervjuu.

– Mislim da bi dugoročno to moglo biti između jedan i pet posto američkog ETF tržišta, što je tržište vrijedno sedam bilijuna dolara. Mislim da je samo u SAD-u ovo tržište vrijedno više stotina milijardi dolara – rekao je Hougan.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment