Medvjedi ili bikovi? Polovica ispitanika ankete CoinGecka optimistična o kriptovalutama

Nedavna ankera CoinGecka, provedena tijekom posljednja dva tjedna s više od 2500 sudionika, otkrila je da je samo oko polovica kripto ulagača i promatrača trenutno ‘naklonjena’ kripto tržištu. 

Istraživanje, objavljeno 10. srpnja i provedeno između 25. lipnja i 8. srpnja, ispitalo je 2558 pojedinaca, od kojih je 94 posto izjavilo da posjeduje ili koristi kriptovalute. 

Anketa je otkrila da se 49,3 posto ispitanika osjeća ili ‘dobro’ ili ‘donekle optimistično’ u vezi s trenutnim stanjem na kripto tržištu. 

Otprilike četvrtina ispitanika bila je gotovo ravnomjerno podijeljena između ‘medvjeđeg’ i ‘donekle medvjeđeg’ raspoloženja, dok je druga četvrtina identificirana kao ‘neutralna’, što ukazuje da ne očekuju da će se tržište značajno pomaknuti gore ili dolje. 

– Veliki udio neutralnog sentimenta mogao bi odražavati nesigurnost sudionika prema uvjetima na kripto tržištu ili značiti da sudionici čekaju daljnji razvoj prije nego što formiraju svoj pogled na tržište – napisao je istraživački analitičar CoinGecka Lim Yu Qian

Među četiri vrste sudionika ankete, ulagači, trgovci, graditelji i promatrači, promatrači su bili najslabije raspoloženi prema kriptu, u kojima je dvoje od pet izvijestilo o određenoj razini pesimizma. 

Promatrači su identificirani kao oni koji nemaju izravnu uključenost u kriptovalute, a također su imali najveći udio onih neutralnih na tržištu, od gotovo 30 posto. 

– Ispitanici promatrači mogli bi odražavati stavove sudionika koji su ostvarili profit i napustili tržište na neko vrijeme – dodao je Lim. 

U međuvremenu, ulagači koji su se izjasnili da imaju dugoročna kripto ulaganja bili su najoptimalniji, a odmah iza njih su bili oni koji rade u kripto prostoru. 

CoinGecko se odlučio na istraživanje nakon što je bitcoin pao oko 9,5 posto nakon halvinga 20. travnja, kada su nagrade za rudarenje prepolovljene. 

Bitcoin trenutno trguje iznad 58.000 dolara, nakon prošlotjednog najnižeg četveromjesečnog pada ispod 54.000 dolara. 

Prošli događaji halvinga bitcoina, koji se događaju otprilike svake četiri godine, povijesno su doveli do porasta cijene kriptovalute u sljedećim mjesecima. 

Međutim, tržište je uzdrmano potencijalnim pritiskom prodaje bitcoina vrijednog 7,6 milijardi dolara, koji će uskoro biti vraćen vjerovnicima propale kripto mjenjačnice Mt. Gox, kao i nedavom prodajom od strane njemačke vlade. 

Piše: lidermedia.hrAdd a comment