Crnogorski sud odobrio izručenje Do Kwona Južnoj Koreji i SAD-u

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje suosnivača Terraform Labsa Do Kwona na temelju zahtjeva Južne Koreje i SAD-a.

Izručenje se traži zbog optužbi vezanih za financijski kriminal u obje zemlje, priopćio je sud u petak. Kwon je pristao biti izručen Južnoj Koreji, ali ministar pravosuđa Crne Gore donijet će konačnu odluku o tome koja zemlja ima prednost za izručenje, dodao je sud.

Ako ministar odobri, Kwon će biti izručen nakon izdržavanja četveromjesečne zatvorske kazne u Crnoj Gori zbog krivotvorenja isprava, priopćio je sud.

Kwon je prvotno uhićen u Crnoj Gori u ožujku kada je optužen za korištenje lažne putovnice za pokušaj napuštanja zemlje. Međutim, oslobođen je iz zatvora do početka suđenja nakon što je sud u svibnju pristao na jamčevinu u iznosu od 436.000 dolara. Nakon toga, sud u Crnoj Gori osudio ga je u lipnju na četiri mjeseca zatvora nakon što ga je proglasio krivim za krivotvorenje isprava. Kwon se žalio na tu sudsku odluku, izgubio žalbu i pravomoćno je osuđen na četiri mjeseca zatvora ranije ovog mjeseca.

Kwon je bio u središtu svjetske potrage u rujnu 2022. kada je Interpol navodno izdao takozvanu crvenu obavijest za njega. Kwon je kreator dvaju propala tokena koje je stvorio u svibnju 2022., terraUSD i luna, koji su u nekoliko dana izbrisali oko 40 milijardi dolara sredstava investitora.

U travnju ove godine, drugi suosnivač Terraforma, Daniel Shin, optužen je u Južnoj Koreji za kršenje zakona o tržištima kapitala, što je dovelo do toga da su tužitelji zamrznuli imovinu u iznosu od 185 milijuna dolara. Shin je, međutim, zanijekao bilo kakvu umiješanost u kolaps Terre, tvrdeći da je napustio tvrtku dvije godine prije nego što se to dogodilo.

Piše: lidermedia.hrAdd a comment